Jenuh dah rasanya cuba buat Bread and Butter Pudding , macam macam resepi dah cuba , ada aje yang tak kena...selalunya keraslah, tak macam kat hotel....
Hari ni macam teringin sangat nak makan , bukan mengidam ye ....
Buka peti ais, ku jumpa sekotak whip cream, 3 biji pisang , ada kismis ....cam bagus kalau diadun ni...maka proses pun bermula
Bahan yang kuguna tadi
10 keping roti gardenia
mentega untuk disapu pada roti , lepas tu potong roti tu kecik kecik.
kismis
pisang dipotong kecil kecil
Adunan susu
1/2 tin susu cair
1/2 kotak whip cream
4 sudu gula pasir
3 biji telur
esen vanilla
blenderkan semua sekali sampai gula hancur dan sebati
dalam Loyang susun roti selapis, lepas tu tabur kismis dan pisang, lapiskan lagi dengan roti dan ulang proses sehingga semuanya habis
curahkan adunan susu tadi, dan biarkan 10min biar roti kembang
Tabur gula pasir supaya jadi ala caramel bila kena bakar nanti
Bakar guna teknik bain marie atau water bath dalam sejam dengan suhu 180C.
Sos kastard
2 sudubesar tepung kastard
1/2 tin susu cair
1/2 tin air
4sudu gula
masak semua sampai likat
sejukkan.
Tapikan, bila post kat FB, adalah kawan ku kasi tips, katanya lebih sedap
kalau roti tu dibakar dahulu ... selain roti ..kalau nak lebih vogue der vass bole ganti dgn crooissant....pun di bakar dahulu juge.... proses lain smua sam...a ... letak whipped cream tu idok la pulak aku cube ... guna fresh cream lor ... tapi sama kot hasilnyea...utk inti yg lebih meletop ..bole la tambah kurma2 lebihan bulan posa yg lepas ... kalau ada yg suke aroma cinnamon ( kayu manis) bole ler tambah skit kannnn....sori chef nori ... saje nak kongsi2......itulah kata Chef Kay a.k.a Dr Kemz a.k.a pemilik kilauan idaman...........
1 comments:
puding roti.... da lama teringin nak buat tp tak terbuat buat. huhuhuuh
Post a Comment