Blogspot format baru

Alahai lama betul takupdate blog ni...........hari ni masuk masuk, semacam ke format. Tak biasa lagi ni...naktengok kat mana draft pun tak tahu.....terbantut usaha nak update macam ni.....

Nantilah...kena study dulu........



Selamat Hari Bapa buat ayah....

Selamat hari bapa....................

Sebenarnya hari bapa ni pun macam hari Ibu juga ....hari hari. Tapi rasanya takde salah kalau ada satu hari yang diperuntukan untuk mengenang orang orang yang paling kita sayang dalam dunia ni. Selagi amalan itu tidak menyalahi hukum syarak. Malah mengembirakan hati ibu dan ayah adalah dituntut kan.

......Selamat Hari bapa , ayah.....


Inilah wajah ayah aku.....Abdul Rashid bin Muda.
Antara orang yang aku sayang kat dunia ni.
Orang yang paling banyak mendorong kejayaan dalam kehidupan aku.
Orang yang paling banyak membantu aku . Dan pastinya semua tu dilakukan bersama ibu aku, yang juga menjadi antara orang yang paling aku sayang

Iskhh ada ke anak yang tak sayang ibu bapa. Jarangkan.....kalau tak sayang ibu bapa tu maknanya anak derhakalah, dan anak derhaka mana boleh masuk syurga....nauzubillahminzalik..

Banyak kenangan yang aku simpan bersama ayah aku. Tak perlulah nak ceritakan semua disini, nanti 4hari 4malam pun takhabis menaip.

( Tapi aku nak tulis juga cerita ni.....kata ayah dan mama, masa aku lahir 43tahun dulu , mama tak berapa sihat, ayah pula perlu kesekolah mengajar, sebab ayahkan seorang guru. Tiada siapa pun boleh diharap untuk bantu mama jaga aku. Kebetulan kami tinggal dikuaters guru di Kuala Kemaman, sekolah depan kuarters....jadi ayah bawa aku yang masih berusia beberapa hari kesekolah setiap hari, waktu mengajar ayah letak aku kat atas meja guru.....adakalanya kalau guru lain ada waktu mereka jaga aku sekejap, waktu menyusu, ayah hantar aku balik rumah........yeayy aku pergi sekolah sejak bayi lagi...., tapi tak lamalah, sebab guru besar mana boleh benarkan ianya berlarutan. Bila mama sihat , ayah tak bawalah aku kesekolah lagi. 
Lepas tu hari aku lahir, hari tu juga ayah dapat keputusan lulus SPM........)

Apapun aku cuma nak cakap, aku sayang sangat dengan ayah aku dan aku berterimakasih atas segala pengorbanan ayah.
Tanpa dorongan dan pengorbanan ayah, aku takmungkin boleh jadi seperti sekarang. Alhamdulillah....Terimakasih Ya Allah sebab kurniakan aku ayah dan ibu yang sangat baik.
Untuk mereka berdua, tak pernah sekalipun aku lupa doakan setiap kali selepas solat ku.
Dan aku harap aku mampu berbakti selagi mereka ada.


Terima kasih ayah, jasamu kukenang.



Untuk suami tercinta................Selamat Hari Bapa
Terimakasih kerana menjadi bapa yang baik buat anak-anak kita.





Teddy bear.....hati hati ye.............

Comel kan.......






Entri kali ni , bukan kisah aku tapi saja nak kongsi.
Sejak kebelakangan ni seronok pulak baca kisah kisah mistik, aku baca kat forum cari,com
Salah satu kisah yang aku rasa boleh diambil iktibar oleh kita semua adalah kisah ni....Terutama untuk mereka mereka yang gemar menyimpan patung patung besar walaupun untuk mainan .

Teringat pulak aku dalam satu ceramah Ustaz kazim Eliaz, lupa dah tajuk ceramah.......katanya memang haram kita menyimpan patung patung besar...yang kecik kecik boleh untuk mainan tapi kalau tak simpanlebih baik...
Tapi kat rumah aku ada gak patung patung kecik McD tu...



( Credit untuk forum Cari.com dan Ilahkhatibrani )
http://mforum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=406635&extra=&page=1
( cerita cerita lain boleh baca kat sini kalau minat, )

Siapa penakut jangan baca ye.


KISAH MISTIK TEDDY BEAR

Ilah dulu suka teedy bears.terutama yang banyak bulu tu….hmm  kalau peluk jer…beshhhhh…siap kalau takder teddy bear tak leh..tido….sebenarnya abah ngan mak tak suka beli patung2……kira dulu mase kecik2 terliur gak nengok barbie doll…bila merengek kat abah nak beli patung tu…takdernya dia beli..kena jengil mata aderlah…..ilah ingat lagi mase kecik2 ilah ngan adik pompuan ilah suka main patung2 cantik yang dari kertas tu,,,siap banyak lah pakaian ..tapi daripada kertaslah…seronok main  tapiii.biler abah nampakkkkkkkk….dibuang semuanya tuuuuuuuu..waaaaaaaaaaaaaaaaa…geram gak…tapi mase tu kecil lagi..taktau naper abah wat macam tu….sampailah ilah dah besar baru ilah tahu naper..abah tak suka anak perempuannya simpan patung terutama teddy bears 

Mase ilah tahun kedua..di UITM-PPP di sec 17……ilah dapat hadiah teddy bear berbulu…lebat dan besar sannngaaaaaaatttt tuk bizday ilah…weeeeee..ilah saying sangat kat teddy bear nieeee…(besarnya macam  Shanie..yang pelakon tu…dan tinggi…macam org dewasa duduk)…tapi ilah tak pernah bawa lik..sebab takut abah marah……jadi bila cuti semester ilah akan tinggalkan kat dalam bilik jer..kalau sebulan  cuti..sebulan lah teddy bear…tu tinggal sesorang….

Hmmm sampailah ilah cuti panjang lepas final exam….lepas lik cuti…ilah  tengok teddy bear ilah dah lain macam sikit….sebab kekadan ilah perasan mata bulat dia tu macam bergerak..terutama bila ilah dalam bilik sorang2 ….bila ilah terperasan..ilah siap amik teddy bear tu ..dan tenung mata dia..sebab nak pastikan tul ker tidak……aik! Takder lak……. 

Bila malam lak ilah..kekadang ilah akan letak teddy bear tu kat atas lemari..sebab adakalanya ada kawan datang tido kat bilik ilah…so dorang akan  tido kat lantai..tu tido gelimpangan…..tapi peliknya…bila ilah bangun pg…teddy bear tu ada kat  ujung kaki ilah tengah  best dok mengadap kat ilah…’.eh! jatuh ker patung ilah nie…tapi kalau jati naper kedudukan dia kat kaki ilah macam ader org sajer letak?’ Bisik ilah dalam hati


Sampailah satu malam tu…ilah tido sebilik ngan kawan baik ilah ..kat dalam bilik ilah (kebetulan roommate ilah takder..  lik umah parent  mase ujung minggu) ….dia ni time nie tengah syok bercinta….tiap malam 2 mesti bergayut…kalau bergayut…sampai berjam2 lamanya…dahlah zaman dulu hp..nya besar2..iskkkkkkkkkkk..tak sakit telinga ker….aduhlah….


Ilah tido awal dan dia masih lagi bergayutttt ngan bf ….tetiba ilah tersedar…sebab terdengar macam bunyi suara org mengelupor mengerang  ( hish! Camner yek nak cakap…haaa macam nie…macam ader org tekup mulut kita..pas tu kita macam nak jerit..tapi..takleh ..tapi ader bunyi gakkk….kira suara tersekat kat kerongkong laaa)


Time nie bilik gelap..tapi teranglah sebab kat luar bilik ader lampu ..jadi cahayanya  aderlah sedikit menerangi bilik ilah….katil ilah ngan katil roommates ilah disusun macam  huruf L dan kira berdekatan ngan tingkap…ilah tido kat katil ilah ..dan kawan baik ilah tido kat katil roommates ilah

Bila ilah terdengar suara macam org mengerang…ilah bukaklah mater…..Ya-Allah…..cepat2 ilah bangun dan bukak lampu bilik..terus bilik terang….kawan ilah lak..terus bangun dari katil dan peluk ilah sambil menangis….baju dia basah ngan peluh…sementara patung teddy bear ilah amik dan ilah cepat lontar kat luar bilik…serentak teddy bear tu jatuh langgar kat locker luar….terus gedebunggggg….dan ilah cepat2 tutup pintu bilik…

Haaa..kengkawan nak tahu apa ilah Nampak……mase ilah bukak mata tu..ilah namapk ader lembaga itam berbulu..tengah himpit baring kat atas kawan ilah…bende tu siap cium lagi mulut kawan ilah dengan rakus..sementara..kawan ilah kejung tak bergerak….bende tu  bernafas merengus ngan kasar tau..

Sebab tu ilah bangun bukak lampu…..dan bila ilah bukak lampu..lembaga hitam berbulu tu lari masuk kedalam teddy bear ilah  (time nie teddy bear tu tul2 kat ujung kaki dia )…..tu yang ilah amik teddy bear dan lontar kat luar bilik..

Jam menunjukkan pukul 3.45 pg..kami berdua tak sambung tido….ilah tak putus2 baca aper yang patut…..sementara kawan ilah peluk ilah..sambil menangis..ilah suruh dia bacer sekali apa yang patut…sementara kat luar bilik ..kami dengar macam bunyi..kerusi kena baling kat lantai….dan bunyi pintu locker kena hempas ngan kuat….alhamdullilah..bende tu tak masuk dalam bilik lagi….sementara kami terus menerus bacer apa yang patut..dan lampu bilik  terus terpasang sampai  pagi..dan kami berdua tak sedar bila mase lak kami terlena 

Pagi tu kami keluar bilik..sebab nak tengok..keadaan luar bilik..yelah malam tadikan bende tu mengamuk kat luarkan…….tapi bilik kami  keluar ..laaaa..semua kerusi ngan pintu locker..elok jerrrrrr….dan  yang tak bestnya..teddy bear ilah tengah dok kat atas meja  ..terletak elokkk jer…dan mengadap kat kami…..terkejut ilah….tapi ilah wat tak reti jer….yang kawan ilah dah gelabah..last2 ilah amik teddy bear tu letak kat dalam lemari kosong dan kunci sambil bacer ayatul kursi…..dan terus tipon BF ilah……repot kat dia…hu..hu….tak mo tipon abah nanti kena marah..so tiponlah BF…kebetulan lak dia belajar kat UM….

Bf ilah kol balik dan  cakap dia akan datang lepas zuhur jumpa ilah…..jadi lepas zuhur dia datang dan bawak plastic sampah warna hitam….dia pas kat ilah dan suruh ilah bungkus teddy bear tu dalam beg tu…….dan siap pesan sebelum masuk kan teddy bear tu bacer  sesuatu..dulu…ilah buat macam disuruh..Cuma bila dah letak patung tu kat dalm beg palastik itam tu….bila angkat ..ya-Allah..beratnya….tapi bila ilah  ilah baca ayat yg BF ilah suruh bacer..dia ringan sikitlah….leh lah angkat..tapi masih berat jugaklah…macam dalam tu ader banyak batu besar2….

Lepas tu BF ilah terus bawak karung itam berisi patung tu ke seksyen 25…dan sampai jer atas  jambatan…yang ader sungai tu…terus dia buang lempar kat dalam sungai….

Lepas tu ilah tanyalah ngan kawan baik ilah….apa yang jadi ….dia pon citerlah….lepas abis gayut ngan BF dia …dia tak leh tido..pastu dia amiklah teddy bear ilah..siap peluk lagi……macam peluk bantal peluk….lepas tu masa dia nak terlena tetiba dia terdengar macam ader org jilat telinga dia sambil berkata “  hmmmm I loveeeeeeeeee  uuuuuuuuu”..berulang kali…..dia ingatkan dia bermimpi..sebab suara yang dia dengar tu tul macam suara BF dia …lepas tu cubalah bukak mater….tapi tak leh..paas tu dia rasa ader macam org cium mulut dia siap leh rasa lagi lidah....dia cuba nak jerit …tapi tak..leh….dan serentak tu..juga..dia rasa ..macam ader org tindih dia siap raba2 badan dia…..dan masa tu dia bukak mata…terus dia Nampak ilah ..dan bilik terang….dan time nie…terus dial eh gerak badan…..

Ilah tanyalah..kat BF…..apa yang lembaga hitam berbulu..tu…dia kata hantu raya..yang tak bertuan…..nasib baik dia takaper2kan ilah…sebab hantu raya nie….memang kuat nafsu….
   
Dan lagi satu…hantu raya nie…dah lama peratikan ilah..dan cuba wat sesuatu..tapi tak dapat….sebab ilah selalu wat  baca aper yang patut sebelum tido……kira kawan ilah nie…..kesian dia…memang nasib tak baiklah……sejak ari tu kawan baik ilah kalau tido mesti bacer apa yang patut….aduihlah…dah terkena baru nak wat…

Rumah Ariff ???

Muhammad Ariff bin Mohd Mokhtar , atau lebih dikenali dikalangan ahli keluarga dengan panggilan Lope , menenggelamkan gelaran "along" sebagai abang sulung.
Sekarang dah berusia 19tahun....dah besar pun anak emak ni.

Dah mula mengenal hidup . Menuntut jauh dari rumah keluarga membuatkan dia lebih menilai erti kehidupan dan susah payah, mengenal erti berdikari dan menguruskan kewangan.

Hehe...merepek pulak mukadimahnya,.
Sebenarnya nak cerita, dia sekarang dan tak duduk hostel lagi. Yelah dah masuk sem 3, mana nak dapat hostel. Maka terpaksalah menyewa.

Tak tahu kenapa dia memilih untuk menyewa rumah kampung, agaknya sebab dekat kut,..tapi apartment pun banyak kat situ. Apa-apalah asal dia suka.

Sendu juga hati keibuan aku pertama kali menjejakkan kaki kerumah sewa dia. Dia menyewa dengan 4 orang kawan. Murah betul sewa, Rm250 sebulan.
Betul betul dalam kampung tapi dekat saja dengan universiti, jalan kaki dalam 15 min kut. Tapi kami beri juga dia sebuah kereta. Senang nak ke Universiti, makan dan minum.
Tak pernah aku besarkan anak-anak aku dalam rumah yang serba kekurangan dan sekarang anak sulung aku berani menempuh kehidupan sederhana . Walaupun kami tak kaya,tapi selama ini dia dibesarkan dalam keadaan serba ada.
Serba salah juga aku, tapi melihat keselambaan dia menerima rumah itu sebagai tempat tinggalnya, tapi  aku kagum juga...

Meh kita melawat rumah dia...



Ni keadaan depan rumah..............depan sungai tu. Sejuk saja mata memandang. Katanya pagi pagi ada pakcik pakcik kat situ menebar jala menangkap ikan. Free tu ikan.............tapi dia cuma ada joran buluh, mengail sajalah.
( yang berdiri tu bukan pakcik ye...tapi ayah Ariff )




Tepi sungai ada pokok....cam best juga lepak kat pokok ni sambil main gitar...cheewahhhh



Tu dia....Afif sedang cuba memancing.......



Ni....tandas...Dah namanya rumah kampung, tandas curah sajalah. Dah dibersihkan....ku lihat sebotol acid yang dah kosong, mesti guna untuk bersihkan lantai tandas dan bilik air tu




Ruang dapur...........kosong saja. . Aku pun tak pernah duduk rumah macam ni......tapi baguslah, esok esokkalau dapat mertua orang kampung, dah terbiasa..oklah kan....
Nanti letak tikar getah, para ...comellah tu




Bilik tidur .....belum kemas. Lantaipun simen saja . Tapi aku dah bawa karpet sebidang....heheh
Nanti kena beli tilam bagai......





Ni depan rumah.....comel juga kan. Ada 5 buah rumah serupa....baguskan pemilik tanah ni, dirikan rumah dan sewa murah murah...padanlah dengan rumahnya.
Termasuk 5 buah rumah macam ni, ditambah dengan rumah rumah lain...huhh adalah dalam 10biji rumah sewa pemilik yang sama..........




WE LOVE YOU.............duduk baik baik.
Selamat belajar dan solat lima waktu jangan lupa...

Fridge magnet

Walaupun aku suka loceng, tapi aku pun suka fridge magnet  ( kira hint ni tau, hehe )
Tapi tak banyaklah koleksi aku, sebenarnya banyak, tapi banyak yang dah pecah dan hilang dek penangan hero hero ku...suka suka ambik buat main.
Sayang juga sebab beli mahal mahal, jauh jauh pulak tu , konon untuk kenangan , almaklum bukan senang nak sampai negara jauh jauh...sudahnya pecah dan hilang. Redha ajelah

Ini sajalah yang masih ada.


Sorrylah gambar terbalik.......

Ucapan ribuan terimakasih buat yang sudi bagi aku fridge magnet ni. Yang paling banyak bagi aku FM ni adalah biras aku, NorAsyikin sebab dia selalu "outstation". Lepas tu adik adik aku , adik adik ipar aku pun ada bagi.
Kawan kawan pun ada juga bagi seketul dua .
Jadi aku ucapkan ribuan terimakasih dengan ucapan bagilah lagi.

Ni salah satu aktiviti anak-anak masa cuti sekolah. Aku beli set ni dekat Cosway, eh bukan beli , pesan kat Amy tapi dia bagi free....muahhh thanks Amy
Layan ajelah gambar gambar anak-anak ni mengerjakan Plaster Of Paris FridgeMagnet. Ntah hapa hapa Akmal warnakan, semua warna bercampur. Sudahnya ladybird jadi warna hijau
                            Bahagi bahagikan dulu.....Akmal dah ambil Ikan. lepas tu ambil ladybird pulak



                                                           On your mark....get set...................



                                                               Tekun je Afif...




                                                                 Tadaaaaaaaa
Ikan dah pecah sket, lum apa apa dah jatuh. Rama-rama Afif buat,  Kudalaut Amerul warnakan, Ikan mula-mula Akmal warnakan, sekali kena basuh balik sebab tersgt buruk, ( lupa nak snap ), Ladybird....hehe mesti boleh teka siapa warnakan....hijau semua sudahnya........takpelah.

                                                       Ni satu lagi hasil kreativiti anak-anak,.
                                         Nak sangat suruh ayahnya stop smoking, siap letak gambar ngeri tu as FM unfortunately its not yet working. Ketegaq kan....

Akmal OOhh Akmnal

MUHAMMAD AKMAL..............sibongsu , umur nak masuk 5 tahun tapi kerenah dan kreativiti ya ampunnnn....

Ni peristiwa minggu lepas . Konon nak tiru gaya MrBean. Katanya Mr Bean boleh potong rambut sendiri, dia pun boleh.
Dia ambik gunting , dia pergi verandah dan buat kerja kat situ.
Lepas tu pandai pulak kejut ayah dia, tunjuk ke"hebatan" dia..
hahahhhhhh....sabar ajelah



Taraaaaaaa.....................handsome ke saya ? Udah tobek sebelah kepala, banyak pula tu...iskhhh




Dahlah dia ni jenis susah nak gi kedai gunting, melalak macam nak kena bunuh lagaknya....jangan kata nak gunting rambut, nampak kedai aje dah setengah histeria......
Setakat ni cuma sekali saja dia gunting rambut kat kedai, tu pun gamat dibuatnya. Masa tu umur dia 18 bulan.
Lepas tu, emak dia nilah jadi tukang gunting nya.....agaknya sebab masa bayi dulu pun, emak dia juga yang cukurkan.


Uwaaaa........................macamlah sakit sangat gunting rambut tu,....eh bukan gunting tapi mahu di"mawi" kan saja, lebih senang dan cepat....



Habis semua kain alas direntapnya, Meleleh leleh air liur, air mata........sib baik tukang gunting sabar.
Ni kedai gunting kat kemaman, kebetulan balik sana .........


Tadaaaaa akhirnya siap juga, jenusssssss. Penuh rambut dekat baju dan badan, sib baik ada powder and puff kat kedai, penuh powder kat badan nak buang saki baki rambut, baju jangan cakaplah. Buka ajelah terus

Terus masuk THE STORE beli baju baru.............agakny orang pelik tak, ,masuksupermarket tak pakai baju, pergi ambik baju dan terus sarung, cabut tag dan bayar......belasah lah....Akmal kan memang hero


Jeng jenggggggsudah handsome.....................selepas di"mawi"kan....terus beli cerminmata ( Rm2.50 je ) dan bergaya macam mawi..........hahaha...ku tak minat mawi tauuuu....


Kiranya Akmal mencipta sejarah kali ke 2, gunting rambut kat kedai  pada usia 4tahun setengah....

Mudah mudahan lepas ni tak susah lagi....tak sakit pun kan....


Sedang kebosanan menempuh perjalanan dari Kemaman ke Shah Alam, habis seat kereta di tampalnya dengan sticker spongebox. Nasib baik seat fabric, kalau leather susah juga kut nak ditanggalkan....

layan NUR KASIH with sistass

Teruja sangat nak tengok NUR KASIH ...cerita paling best untuk masa ini. Sana sini orang cakap pasal filem ni. Maka aku pun teringinlah sangat nak tengok juga, apalagi bila dapat tahu ASTROFIRST takkan tayangkan cerita ni dalam masa terdekat ni.

Sabtu lepas lagi aku dah beli online tiket NurKasih ni sebab Aen cakap dah hampir sold out. Tapi masa online aku tengok cam kosong aje, baru 7 seat terisi...lantaklah. Kita pilih nak pergi hari Rabu 25/5/2011 ..hari inilah jam 11.15pagi. Kira tayangan pertama untuk hari ini.
Semua orang dan apply cuti, aku takyah lah apply sebab kerja petang...lagipun akukan kerja sendiri...hehehh

Sebab awal lagi, kita orang lepak dulu kat McD , sarapan sambil chitchat live gitu. Biasalahkan kalau "siistass" ni berkumpul mmg tak pernah cukup masa nak bercerita. Ntah apa ajelah ceritanya, kat forum cerita, kat FB cerita, kat BBM cerita...

Ni gambar snap dalam panggung, masa citer belum mula.

Anilah, Mas dan Zu.......setong sorang popcornnya. Nyum nyum nyum.....
Ni aku dengan Aen, pun setong sorang juga........Aen tu kejap aje habis popcornnya, aku punya tak habis pun....jenuh pulak angkut sana sini...nak buang tak baikkan, membazir.
Lupa pula nak ambik gambar depan poster....takpelah,.

Apa ye komen aku pasal cerita ni......
Cerita yang sangat menarik,terutama untuk mereka yang mengikuti drama bersiri NurKasih sebelum ni. Syahdu gaklah cerita ni, orang belakang aku tu teresak esak menangis, kacau ajelah....Aen yang sebelah aku tu leleh gak....Aku?,, sedihlah tapi tak kuasa nak meleleh dalam panggung tu.

Ada satu babak, masa  Adam dan Nur kemalangan keretapi ..Nur dah pengsan , Adam sedih giler...lepas tu Adam doa " Ya Allah Kau ambillah apa saja yang ada padaku kecuali Nur " . Sadiskan.....aku sedih sangat masa ni, tapi kontrollah.....sebab baru beberapa minggu lepas suami tercinta aku cakap " Hanya Ida yang abang ada, dan abang tak tahu macamana nak teruskan kehidupan tanpa Ida ".....adeih....panjang lagilah dia kata tapi aku cerita sikit dahlah...karang terpesong lak entry ni.

Filem ni mengisahkan cinta agung suami isteri ......korang tengoklah sendiri ye. Banyak pengajaran yang boleh kita ambil dari cerita ni.....terutama suami isteri, Lepas tu adalah pasal kemanusiaan , pasal budak jalanan yang cuba dididik Adam untuk mengenal agama, pasal ustaz yang hanya nak berdakwah dengan orang orang yang dah baik dan pasal sifat kemanusiaan seorang budak jalanan yang bernama MAMAT. Nama tu bermaksud mati, memang dia mati pun tapi mati dalam keadaan berbuat baik.

Walaupun ending dia cam kureng sket.......Afida es cam tak sesuai jadi Nur, kenapalah nak buat teknik makeup aje macam cerita yang Erra berlakun jadi tua tu. Adam pun tua tak handsome, Aidil aje Ok sket. Lepas tu lagi hilang mood bila ada penampilan Norman Hakim jadi anak Aidil, sib baik bukan Memey yang jadi Mariam. Ku tak minat 2-2 tu.....jangan tanya kenapa.

Oklah....cerita dah habis, jom kita makan dulu sebelum balik...........kita makan dekat Ayam Penyet. Mas belanja...semoga murah rezeki Mas...dan boleh belanja kita lagi
Ni namanya UDANG PENYET ....aku makan nilah. Harganya RM8.50 . Sedap juga,rangup je udangnyatapi tak penyet pun.
Ni pulak Jus Adpokat ( avokado bercampur coklat )....sedap, macam minum kat Indon.....aku suka . RM7.90

hehe...aku ambik gambar apa yang aku makan aje


Eh Mas...pandang aja ke? Makanlah....udang penyet dan gado gado. Semua masihkenyang makan setong popcorn, tak lalu nak makan berat berat
jemput -jemput makan. Makan cepat cepat sebab kita dah nak balik.

Pola Pemakanan - cubalah ikut sunnah.

Kita ni bila lapar , kita makan. Kita makan apa saja ( yang halal ) tanpa memikirkan sangat akibat dari makanan itu sendiri...janji kita KENYANG .
Padahal kita semua tahu, pola pemakanan yang tidak seimbang akan menyebabkan berbagai penyakit timbul. KITA TAHU TAPI KITA SERING BUAT-BUAT TIDAK TAHU .
Dengan itu marilah kita sama-sama menjaga pola pemakanan seimbangan untuk kebaikan kita sendiri juga.
Dan ingat ye, PERUT ADALAH PUNCA PENYAKIT







Tengok pola pemakanan kat atas ni, cubalah ikut ye, semoga kita semua sihat walafiat...Insyaallah.

Dan ini ada sedikit panduan pemakanan ala Rasulullah S.A.W .
Baca dan amati, cuba amalkan kerana mencegah itu lebih baik dari mengubati . Ubat pun mahal, nak bayar doktor lagi . Mencegah itu lebih mudah dan lebih murah.

Inilah amalan Rasul junjungan kita ( saya dapat nipun dari pembacaan online juga ).
Sebab mengapa dan kenapa, belum jumpa lagi..nanti kita sama-sama cari jawapan kepada pattern pemakanan Baginda Kekasih Allah .

1. Jangan minum SUSU bersama DAGING

2.Jangan makan DAGING bersama IKAN

3.Jangan makan AYAM bersama SUSU

4.Jangan makan IKAN bersama TELUR

5.Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

6.Jangan makan SUSU bersama CUKA

7.Jangan makan BUAH bersama SUSU

Sebenarnya saya tak jumpapun apa-apa dalil yang melarang percampuran sesetengah jenis makanan, malah kita diasuruh memakan yang HALAL dan meninggalkan yang HARAM.
Tapi mungkin kerana terdapat dalam
Kitab-kitab perubatan Islam melarang makan bersama/mencampur makanan darat (ion positif) bersama makanan laut (ion negatif). Menurut kajian, ion+ dan ion- menghasilkan tindakan biokimia yang boleh memudaratkan usus manusia.


Ada lagi ni............



Jangan makan buah selepas makan nasi, makan buah dulu baru makan nasi
-Buah segar merupakan makanan pra-cerna,boleh masuk terus dari perut ke usus. Jika dimakan bersama makanan lain (eg: buah bertemu makanan lain dalam perut), buah akan terperangkap, bercampur dalam perut, biasanya mengakibatkan fermentasi (proses menghasilkan tenaga tanpa oksigen) buah dan segala makanan dalam perut berlaku secara sendiri.

Tidur 1 jam selepas makan tengahari .( sebelum zohor kalau boleh )
-
Jangan sesekali tinggalkan makan malam. Barang siapa tinggalkan makan malam, dia akan dimakan usia ( haha...cepat tua tauu ) dan kolesterol dalam badan akan berganda. Kenapa ye....?
Jangan makan makanan darat bercampur dengan makanan laut . ( ini dah terangkan sebahagian dari larangan diatas )

Tunggu makanan dimasak sejuk sedikit sebelum dimakan. Tiada keberkatan dalam makanan yang dimakan panas-panas.

Mengambil sedikit/secubit garam sebelum makan. Garam (NaCl) terdiri dari Natrium (sodium) klorida (chloride). Klorida yang terdapat dalam garam merupakan klorida yang sama dirembeskan dalam perut (klorida dalam asid hidroklorik, yang penting untuk pencernaan makanan). Jadi, pengambilan garam sebelum makan membolehkan badan menghasilkan hidroklorik asid mencukupi bagi mencernakan makanan. Kebanyakan efek negatif garam seperti diwarwarkan dunia kini adalah berpunca dari lebihan natrium, bukan klorida.

Yang paling penting, janganlah makan sampai terlalu kenyang....macam ularsawa tersandar lepas makan, Nak bergerak dan bernafas pun susah.

Makan hanya cukup sekadar untuk menghilangkan lapar. Jika mahu makan lebih: sediakan 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk cecair/air, 1/3 untuk udara/bernafas. 



Cara Minum
Tidak minum air segelas dalam satu nafas sahaja. Sebaliknya minum seteguk-seteguk selang seli bernafas sambil duduk.

Tidak minum ketika sedang menjamah makanan. Sila minum sebelum/selepas makan.

Jika lalat jatuh dalam air minuman. Selamkan 100% lalat tersebut ke dalam air. Kemudian buang lalat tersebut. Terdapat sel longitudinal (sel yis) hidup menumpang (parasit) dalam badan lalat dengan sebahagian mencelah di setiap tubula (rongga) respirasi (pernafasan) lalat. Jika lalat diselam, perubahan tekanan osmosis air akan menyebabkan sel ini pecah/meletup membebaskan antidot bagi melawan patogen dalam badan lalat.


Tidak mencari kesalahan dalam hidangan. Jika suka, Nabi SAW akan makan. Jika tidak suka, Nabi SAW akan menolak dengan baik.

Apaku tahu ku sampaikan walaupun sepotong ayat . Semoga ianya dapat dijadikan panduan dalam kehidupan seharian kita. Dan ingatan ini juga ditujukan pada diri sendiri.

kain kain bila nak jahit

Sejak kebelakangan ni aku ada hobi baru....ye beli kain.
Berlambak -lambak kain ku beli tapi jahitnya tak juga...ntah bila nak ada masa nak jahit, nak tempah pulak takde tailor nak ambik kalau dah banyak-banyak.




Ni kain-kain denim, akubeli dekat Jakel. Cadangnya nak buat Abaya,skirt kembang dan tudung. Mudah -mudahan siaplah. Tapi ada lagi kain-kain Jakel yang aku beli 4 tahun dulu, terperuk lagi dalam almari..kain cadar...huhhh terasa teruknya perangai




NI pulak kain -kain cotton vietnam. Aku beli dengan http://kainohkain.blogspot.com.
Tamak punya pasal, nampak cantik aje semua beli...sudahnya tersadai . Hajat hati nak buat baju kurung dan maxi dress.....tolonglerr doa doakan semoga cita cita aku ni tercapai dalam jangkamasa terdekat.

Sementara tu aku harap aku mampu menahan nafsu tak beli kain lagi dah.

Hari ibu datang lagi

                                                               SELAMAT HARI IBU

                     Aku,  ayah ,  mama dan adik adik serta kakak ipar yang semuanya bergelar IBU


Hari ni 8-5-2011 , Ahad minggu pertama bagi bulan Mei, dan hari ini adalah HARI IBU.
Aku sebenarnya tak tahupun sejarah hari ibu, lagipun ada banyak versi, cuma bagi aku sesuatu yang baik tidak salah untuk disambut slagi niat kita tidak terpesong.

Memang benar kata setengah orang, tidakperlu hari istimewa sebab hari hari adalah hari ibu, tapi aku rasa tak salah memilih satu hari kerana tak mungkin ada anak-anak yang mampu merayakan hari ibu tiap tiap hari. Anak orang lain aku tak tahu tapi begitulah anak-anak aku..hehe, aku tak marah pun.

Bila ada 1 hari yang istimewa, dan disambut oleh semua anak-anak buat menghargai ibu tercinta dengan cara masing masing, secara tak langsung anak-anak yang telah lama lupakan ibu tetiba aje boleh teringat dan teringin nak menghargai ibu mereka, mudah mudahan...

Buat ibu aku, Hajjah Mimi Asiah binti Abdullah, aku sangat sayangkan mama. Tak mampu nak ucapkan dengan kata kata dan perkataan tapi disudut hati aku yang paling dalam , kasih sayang tu makin bertambah dan tak pernah susut.
Tiap tiap kali lepas solat, aku berdoa semoga Allah berikan yang terbaik buat ibu dan bapa aku.

Begitu juga dengan ibu mertuaku Hajjah Fatimah binti Osman. Ku anggap sama saja seperti ibuku sendiri.

Buat anak-anak aku, sebagai seorang ibu , emak sangat sayangkan kamu semua. Sejak dalam kandungan sampai kamu semua besar, emak jaga dan belai ( tapi dengan pertolongan bibiklah ).
Kalau emak marah bukan sebab emak benci kamu tapi sebab emak sayang.Kalau emak ganggu tidur kamu semua , suruh bangun solat subuh bukan sebab emak marah kamu tidur, tapi sebab emak sayang. Orang Islam kalau nak masuk syurga kenalah solat.
Emak tegur bila kamu bersikap biadap , emak pukul bila kamu melampau batas , pun bukan sebab emak benci tapi semuanya kerana sayang.
Tak adalah seorang ibu yang waras tak sayangkan anak, semua ibu sayangkan anak. Walaupun kekadang kamu mungkin fikir emak tak ambil berat , takambil pusing dengan aduan dan kehendak kamu , sebenarnya emak peduli tapi emak tak boleh manjakan kamu semua secara berlebihan, tunaikan apa saja kehendak kamu tapi sebab emak nak kamu semua belajar tentang kehidupan. Kita takkan dapat apa yang kita mahu tanpa usaha.

Tapi ada masanya emak berlembut juga kan....dan disaat itu kamu senyummm memanjang .

Walaupun ada waktu emak marah, ada waktu emak menjerit macam tarzan sampai serak suara, ada waktu pulak emak membebel mengalah radio ERA tapi yang paling pasti emak tak pernah lupa doakan untuk kamu semua supaya kamu semua menjadi anak yang soleh , anak yang bakal menyelamatkan agama dan keluarga dan anak yang tak pernah lupa tuntutan agama.

Kalau ada sesuatu yang boleh emak minta dari kamu semua, hanyalah sedekah al-fatihah setiap kali selepas solat 5 waktu kamu untuk emak dan ayah terutama kalau nanti emak dan ayah sudah tiada dibumi ini...mudah mudahan teranglah kubur emak dan ayah nanti..aminn

Dan emak nak ucapkan terimakasih pada anak-anak emak yang baik baik dan kacak kacak ni sebab sudi kasi emak hadiah dan kad


                                                                    hehe Pink tu...........
                                                   Brooch yang cantik . Boleh pakai raya nanti.

Dan buat adik adik aku serta kakak ipar ku...selamat hari ibu juga .

Intai ...handbag organizer ??

Tadi pagi kemas kemas handbag, teringat pulak nak snap gambar....jadi hari ni kita cerita pasal organizer kesayangan aku ni...

Ni namanya Handbag organizer....;)) , murah aje harga nya tapi sangat berguna . Organizer ni bukan aku yang beli, tapi adik aku Ely yang bagi ....mulanya aku kirim tapi dia kasi free pulak...haaa baguskan, lainkali boleh kirim lagi. Tapi kalau sesiapa nak beli, bolehlah beli kat Guardian . Ada banyak warna, tapi aku suka warna oren sebab warnanya terang dan berani. Aku kan berani...ngeh ngeh ngeh....

Tengok cantik ajekan tersusun barang barang aku dalam organizer ni. Gula gula limau pun ada.....tu kudapan masa boring boring .
Lagipun guna benda ni senang lah untuk aku yang suka tukar tukar handbag ni......keluarkan dan masukkan, takyah risau ada barang tertinggal, walaupun kekadang tertinggal juga....


Tengok ...cantik sajakan tersusun dalam handbag aku . Lagipun senang , sebab bila nak cari barang raba saja , maklumlah susunatur tu sama saja ,jadi boleh ingatlah kat mana ku selit .
Ni pulak purse aku, penuh dengan kertas kertas yang ntah apa-apa....kekdg bila nakbeli barang baru perasan, kertas semua isinya, duit takdepun.....nasib baik kebanyakkan kedai boleh guna Debit kad.

Lepas ni bolehlah masing masing pakat tayang handbag organizer pulak.....

Pen Al-Quran idaman ku

Beberapa minggu lepas , aku duk survey tanya pendapat orang pasal pen al-quran. Pen ni unik sangat sebab bila kita tunjuk kat quran ( yang disertakanlah ) dia akan dengarkan bacaan, lepas tu boleh pilih bacaan Imam yang best best macam Abdul Rahman Assudais.
Boleh juga kalau nak dengar terjemahan.

Lebih kurang sajakan macam baca kat komputer, cuma komputer ni taklehlah nak bawa kemana-mana , itu saja kelebihannya.

Agaknya Allah mendengar kehendak aku, maka 2 malam lepas ada jiran sebelah rumah datang, ehh...dia promo pen al-quranlah

Maka dengan senang hati Hubbybi pun belilah satu set.....................sukerrr
Alhamdulillah, syukran
Semoga lepas ni , bolehlah aku dan anak-anak betulkan bacaan dengan lebih baik lagi...Insyaallah

Apapun ber"GURU" itu kenalah juga terutama bila sampai bab tajwid dan sanad.

Carilah Ilmu yang bermanafaat

Assalamualaikum.............

Lama betul tak update blog ni.....bukan takde bahan, bukan sibuk tapi takde mood
Sejak Hubbybi tak berapa sihat, mood nak berblog pun jadi kurang.

Tapi hari ni terbaca satu artikel dalam blog Mykrk.com tentang mencari ilmu dan nak kongsilah dengan anak-anak tercinta dan kawan kawan tersayang ..bacalah dan renungkanlah . ( Hari ni ayat serius sikit ya )

Kata Imam al-Ghazali Rahimahullah Ta'ala di dalam kitab Bidayatil Hidayah. Ilmu yang memberi manfaat itu ialah;
1. Ilmu yang menyebabkanmu lebih takutkan Allah Ta'ala
- kekadang kita kan jadi leka ,mulut kata takut tapi anggota melakukan juga, nafsu mengatasi akal, maka syaitan akan menang, tambah pulak kalau kita tak berilmu. Jadi dengan itu , marilah kita cari ilmu bersama sama, semoga kita semua selamat dunia dan akhirat

2. Ilmu yang menyebabkan mata hatimu nampak keaiban dirimu sendiri
- Kita asyik nampak silap orang dan fikir kita sentiasa betul. Jadi marilah kitabetulkan mata hati kita

3. Ilmu yang menambah makrifatmu kepada ibadat yang membuatkanmu mengenali Allah – solat, puasa dll.
- Jikakita tahu tentang ilmu itu lebih baik, tidaklah kita melakukan perkara perkara yg mungkin membatalkanibadat kita...rugi ajekan kalau ibadat kita ditolak mentah mentah akibat kejahilan kita

4. Ilmu yang mengurangkan kegemaranmu kepada dunia
- Yang ni memang dah penyakit akhir zaman . Tambah pulak dengan peranan media yang hebat....moga moga kita mampu menanganinya

5. Ilmu yang menambah kegemaranmu terhadap akhirat

6. Ilmu yang membuka mata hatimu kepada perkara yang membatalkan pahala amalan sehingga kamu dapat mengelakkannya – hasad, riak dll.
- menakutkan lebih lebihlagi kalau perkara yang boleh menyebabkan kita syirik....tak masuk syurgalah kita 

7. Ilmu yang menampakkan kepadamu segala tipu daya syaitan dan putar belitnya – .... hatta alim ulama' juga tidak terlepas..

Kesian Akmal

Asyik bercerita pasal cinderella, hari ni cerita pasal Akmal pulak

Sebenarnya kejadian ni berlaku 17/3 , dah 2 minggu berlalu . Tengahari tu masa aku sedang kerja tetiba suamiku talipon , cemas giler suaranya " Idah....balik cepat, kepala Akmal berdarah , dalam sgt luka nya"......Ya Allah, tersentap jantung aku, mulalah terbayang yang bukan bukan. Aku bayangkan Akmal pecah kepala ke macamana entah. Berdesap aku bawa kereta.

Sampai kat rumah, Oh suamiku kenapalah suka buat gempak, panik tau.....speeding tak hengat aku tadi.

Nilah luka nya, dia terjatuh terhantuk kerusi .....

Bibik Oh Bibik .. Part 9 Kisah terakhir

16. Imas Suminar Didih .

Inilah pembantu paling mahal yang pernah aku ambil, "she cost me RM8 k "...macam meminang anak dara orang pulak rasanya.
Namanya Imas Suminar Didih, ibunya bernama Dodoh ( jahatnya aku gelak tak hengat bila dapat biodata dia ) . Dalam biodata usianya 22 tahun,. BIla sampai baru kutahu umurnya cuma 16tahun . Aku mahu mengambil seorang lagi pembantu untuk meringankan beban dia, tapi dia takmo. Dia sanggup kerja seorang saja. Lebih aman katanya . Adik beradiknya 9 kesemuanya, dia anak ke 4. 3 kakaknya semua berkerja di Saudi tapi tak seorangpun sudi membantu membiayai pelajaran dia.

Sebenarnya dia ni pelajar tahun ke 3 Prasentren ,.........

Bibik Oh Bibik .. Part 8 kesemua mereka PATI

Sebab dah bosan dengan gangguan Marni, dan terasa betapa peritnya terpaksa keluarkan duit beribu ringgit, tak termasuk bayaran denda lagi. Lagipun akujadi risau, kalau berturut turut 3 kali pembantu rumah lari, menurut sumber tertentu, nama kitaakan di senaraihitamkan dari memohon pembantu rumah. Habis tu....macamana aku nak survive? Kalau kerja ku mengikut waktu pejabat mungkin boleh hantar ke nursery, tapi kerjaku cuma habis jam 10mlm, suami ku pulak selalu OST.

Akhirnya ku kembali ke Kayu Ara , mencari pembantu ......dan ini kisah mereka.....

Bibik Oh Bibik Part 7 ...wajarkah ku lempang Marni ?

11.Mukaramah ...

Nama sebenarnya Mukarammah  ( sempena nama Mekah ), nama neneknya Munawarrah  ( sah sah sempena nama Madinah kan) .
Maid ni aku ambikngan agen Pak Bakar , boleh tahanlah kosnya dalam RM3500. Alahai lemah gemalai orangnya, cakappun cam bisik biskk, muda lagi dalam usia 20tahun.Menurut biodata tak pernah kerja rumah luar dari kampung halaman.  Lepas CSI baru terbuka cerita, pernah kerja jaga kedai pakcik kat Kalimantan selama hampair 2 tahun, tapi ntah macamana bergaduh dengan kawan sekerja sebab kononnya kawan sekerja rampas cowok dia…huhu.

Mula-mula kerja tu oklah, bolehlah buat kerja rumah walaupun tak sempurna, aku pun cam malas dah nak tegur tegur sangat , letih asyik bertukar maid ni. Lagipun bila dah ramai dan lama menggunakan khidmat pembantu rumah, sikap toleransi tu menjadi lebih tinggi. Taklah nak cerewet sangat. Dia ni ku panggil Imah. Cengeng gak orangnya....asyik sedih sedih gitu. Mungkin lakunan atau mungkin sebab baru sampai, wallahualam..Masa tumelihatkan kelemahan kelembutan dia, aku cuak juga, camne dia nak jaga baby ke 5 aku bila lahir nanti....takpelah, sikit sikitlah ajar.

Tapi lepas sebulan aku nampak dia dah ada handphone, again dapat dari pembantu rumah sebelah. ..marah sangat rasanya dengan maid org sebelah, tapi takkan nak gaduh lagipun mana ada bukti sahih.Aku pun redha ajelah . Takkan nak rampas pulak handphone tu walaupun aku boleh melakukannya. Aku cuma memantau sajalah dengan pertolongan anak-anak . Aku dapat juga lapuran yang Imah ni makin rapat dengan Marni pembantu jahat sebelah rumah ku itu. Semuanya berjalan dengan lancar sehinggalah masuk bulan ke 3, Imah kerja dengan kami.........

Bibik Oh Bibik .. Part 6 Lari Lagi ? ????


 
Lepas Leha lari , aku pun terus call agen minta hantarkan pembantu baru aku walaupun medical belum siap lagi. Mulanya niat dihati, nak suruh saja pembantu baru ni duduk dulu rumah agen, biar agen ajar apa yang patut sebab aku dah penat nak ajar . Tapi sebab takde pilihan, malam tu juga agen hantar pembantu baru aku .. 

9. Nina .
Sedapkan nama dia. Kecik molek orangnya , ketinggian dalam 140 cm dengan berat 40kg lebih kurang, berusia 26tahun ,janda beranak satu.  Bekas suaminya seorang penagih dadah. Aku agak cuak bila dia kata, dah 3 kali cubaan dia untuk berkerja di Malaysia ditolak kerana dia rendah . Eh...orang rendah tak boleh kerja ke? Pelik tapi aku biarkan saja persoalan tu. 
Baik juga orangnya , tapi kerja belum cukup pandai . Takpelah perlahan lahanlah belajar. Takde apa masalah aku dengan Nina , dan Nina ni telah aku tegah dari berkawan dengan Marni. Keesokan harinya aku buat medical check-up untuk Nina ...selang 2 hari aku dapat panggilan dari lab, mengesahkan ujian pemeriksaan darah Nina adalah  HIV positif. .....

Bibik Oh Bibik ..Part 5 ...Aduh Salehah Gadis Tsunami

  Bermula episode ngeri, seorang demi seorang melarikan diri...tension argggghhhh

8. Salehah ...


Budak aceh...penipu besar. Dia ni aku ambik kat Pusat latihan kat Medan, kebetulan aku gi sana jalan jalan, sambil menyelam, siap aku interview dia kat sana...pandainya menipu. Boleh dia claim tak pernah datang Malaysia sedangakan hakikat sebenar dia baru bbrp hari habis kontrak kat KL .
Aku ingat lagi aku jumpa dia petang 24/12/2004. Lepas aku interview dia , dia cakap petang tu dia nak balik Aceh nak jumpa mak ayah dan keluarga dia sebab dah 3 bulan dia berada dipenampungan ( Pusat latihan ) .

Tak kisahlah pasal tu, jadi aku pun pilihlah dia untuk kerja dengan aku.

Esoknya 25/12/2004  aku pun nak balik Shah Alam lah.  Masa kat Airport ada gempa bumi ...pertamakali pengalaman aku berdepan dengan gempa bumi yang begitu kuat. Semua bergoyang ..aku masa tu terbayang yang bumi akan terbelah dan telan aku hidup hidup...dan dan tu jugalah aku call mak ayah aku, anak-anak aku....huhuhu......emosi gak aku rupanya. Tapi masa kejadian aku tak tahu pun pasal Tsunami. Aku cuma tahu bila dah sampai KLIA, dalam Limo pemandu yang cerita.


Selang seminggu aku dapat berita yang Salehah pun kena Tsunami . Tapi dia hidup dan mampu ke Medan semula ( part ni aku sebenarnya musykil sket , sebab camne dia boleh ke Medan dalam keadaan huru hara camtu . Nanti aku cerita lagi di perenggan seterusnya.


BUlan Feb 2005 Salehah tiba dirumahku . Aku pun interviewlah dia pasal Tsunami . Nilah cerita dia ............

Bibik Oh Bibik Part 4 .. Murni paling lama


7. Murni......


Dia ni paling lama kerja dengan aku , dalam 5 tahun . Tak banyak kerenah orangnya , rajin , sopan dan baik dengan budak budak . 
Faktor utama kenapa dia kerja begitu lama, aku rasa sebab dia sayang sangat dengan anak ke-4 aku, AFIF . Maklumlah aku lahirkan AFIF selepas setahun dia kerja dengan aku, maknanya dia jaga AFIF selama 4 tahun. 
Dan waktu Murni kerja nilah aku paling banyak berjalan ke sana sini, tinggalkan anak-anak aku dibawah pengawasan dia ( off course ada ibu bapa atau adik adik aku juga ).

MUrni ni  asalnya dari Lombok.....Masa dia datang rumah aku, umur dia 26tahun, menurut cerita dia 6 hari 6 malam dia naik bas dari Jawa ke Medan lepas tu naik feri lak ke Port klang...lama ekk naik bas....

Murni ni masa kerja ngan aku ..........

Bibik Oh Bibik Part 3 -Julie dan Watie

Masa berlalu, jenuhlah hantar anak gi nursery sementara takde pembantu. Sudahlah angah tu lasak, habis jari anak-anak orang di gigit. Selalu dapat komplen dari nursery , tapi kelakarlah kan report kat aku apa aku boleh buat, caretaker lah patut jaga supaya budak tu tak gigit anak orang. Budak umur kecik gitu mana faham sangat.


Atas usaha mak aku, dapatlah juga seorang lagi pembantu ,kali ni dari Batam pula

5. Julie ..
...Aku ambik kat Batam, ada org imigresen uruskan..... kos dalam Rm2k , murahlah juga..tapi takde permit. Sebenarnya Julie ni orang Palembang, janda kematian suami , ada anak 3 tapi semua di Palembang dengan ibu mertua, dia aje bawa diri keBatam kerjakat kedai makan sebab ibu mertua dia tak suka dia tapi sayang anak-anak dia. Lagipun katanya kat Palembang takde kerja, macamana dia nak bagi duit kat  mertua dia untuk jaga anak-anak dia. Tapi dia takde permit.........

Bibik Oh Bibik Part 2 ... Nak bunuh diri.????

kita sambung lagi....baru selesai kisah ringkas 3 bibik...ramai lagi ni

Kali ni aku mencuba nasib, ambil dengan agen. Dulu , bukan macam sekarang, nak ambik bibik, kena pergi rumah agen, pilihlah antara ramai ramai bibik yang baru sampai dari Indonesia . Dah pilih, bayarlah ikut berapa agen minta ( mahal tau ), lepas tu dalam sebulan baru agen buatkan permit. Maknanya ramai pembantu rumah masa tu,masuk dengan Visa pelancung.

Inilah kisah bibik ke 4 ku......bibik dari Medan.

4. Bibik Medan


.....habis duit aku 5k .kerja 10bulan aje,..lupa dah aku nama agen, Puan Aminah kalau tak silap ....bibik ni tua, berasal dari medan...kira pertama kali aku ambik maid dari medan .Dah berumur orangnya , dalam 40++an . Tapi waktu dirumah bukan main bergaya penampilannya . Dalam hati aku tertanya juga, dia ni nak kerja ke nak cari cowok...Aku pun tak faham macamana aku boleh pilih dia sedangkan ramai lagi bibik lain kat rumah tu, dah memang jodoh dan takdir agaknya. Terima sajalah.


Lepas sessi berkenalan hehe, barulah ku tahu, bibik ni rupanya ditinggal suami, suaminya kahwin lain. Maka dia pun bawalah hatinya yang lara ke Malaysia, sudahnya "landed" kat rumah aku.  Banyak cakap orangnya, tak terlayan lah pendek kata. Sabar ajelah, duit dah bayar  nak buat macamana. Tak boleh senang senang nak tukar, agen tak kasi..huhh


Ya ampun kerja tak tahu, tapi berlagak semua tahu, serba pandai ...meluat gak aku kekadang, sibbaik aku ni penyabar gak orangnya.....yang aku paling tak suka, dia suka bersosial, bersembang jerit jerit ngan orang tepi rumah, belakang rumah ...eeee tensen kan . Pasal kerja tu aku tak kisah sangat sebab bagi aku manalah ada manusia sempurna, dan kalau dia sempurna takkan dia jadi pembantu rumah .Asalkan dia boleh jaga anak-anak aku dengan elok masa aku gi kerja cukuplah.
Dia ni kalau kat rumah suka sangat menyanyi , hehe lagu ELITE ." aaa aaa caramu dan caraku "....suara sumbang tak sedap langsung, tadah gaklah telinga ni.....

Sehingga 1 hari

Bibik Oh Bibik Part 1 .. uikss 16 cinderella ku

Sebenarnya aku takde masalah dengan bibik, tapi sejak 2 menjak ni, ada bbrp kawan kawan aku duk cari bibik dan duk bercerita macam macam tentang bibik, pengalaman memasinglah....
Yelah bukan mudah nak cari pembantu rumah sekarang. Indonesia asyik dengan pembekuan , orang tempatan lagilah susah nak dapat.
Menggunakan khidmat agen , bukannya murah ...
Teringat pulak zaman kecik kecik, mudahnya nak dapat pembantu rumah, gajipun murah aje. Tak banyak cekadak dan kerenah pulak tu...bestnya hidup zaman tu..hehe

Aku pun duk kira congak gaklah berapa khidmat bibik yang telah aku guna selama hampir 20tahun aku kahwin....eh 3 tahun pertama takde bibik pun....17 tahun ler .

Kira punya kira....eee ramai juga ye, tak cukup jari 2 belah tangan, kena tambah jari kaki juga haha
Ada 16 orang tu.
Maka hari ni aku terpanggil nak cerita suka duka aku selama 17tahun dengan 16 orang pembantu rumah, ada yang kerja sehingga 5tahun, ada juga yang kerja hanya beberapa hari. Ada yang menamatkan kontrak secara baik, ada juga yang melarikan diri. Sadiss sungguh.


Kisah Cinderella ku bermula......

SElamat Menyambut Hari Wanita 8/3/2011

takde idea nak berkarya bagai, ku ciluk aje dari email ...ntah siapa yang mengarang aku tak tahu, nak kasi credit pun takleh....yg pasti aku share kat sini, tapi bukan karangan aku......sama-sama hayati....
kaum adam pun kena gak hayati.....

Untungkan menjadi wanita......beruntung...even dalam quran pun ada surah khas untuk wanita...
Komuterpun ada coach khas untuk wanita
Banyak produk lelaki wanita boleh guna, tapi kebanyakan produk wanita lelaki takleh guna...

"tangan yang menghayun buaian itu mampu mengoncangkan dunia"

( psst : camne ekk, anak-anak aku dulu guna buai letrik lah....lenguh weii nak ayun....)

Tak kenal maka tak cinta

Pepatah Melayu ada mengatakan "Tak Kenal, Maka Tak Cinta". Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW. Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ' St. Valentino ' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

Khutbah Terakhir Rasullullah

Entah kenapa 10kali baca pun, kesedihan dan kesayuan tetap terasa.....bacalah anak-anakku,hayatilah.... jadikan pedoman hidup, insyaallah tidak akan sesat buat selama-lamanya

Khutbah terakhir Rasulullah s.a.w. disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijriyah di lembah Uranah, Gunung Arafah


WAHAI manusia, dengarlah baikbaik apa yang hendak kukatakan.
Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.
Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.



Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.

14 Feb - Harijadi ku

Assalamualaikum.............

sebenarnya bukan nak bercerita pasal harijadiku , takde apa yang istimewapun ..kita dah dilahirkan, maka jadilah umat yang berbakti

Tapi nak cerita pasal esok....12 rabiuawal ...Hari kelahiran Rasul junjungan kita

nak letak sikit sejarah kelahiran baginda buat bacaan putera putera tersayang dan semualah.

Mukadimah dulu.
Awan gelap Jahiliyah telah menutupi sepenuhnya Jazirah Arab. Perbuatan buruk dan haram, perang berdarah, perompakan, dan pembunuhan bagi memusnahkan seluruh kebajikan telah menyebabkan masyarakat Arab berada dalam situasi yang hina dan penuh kederhakaan. Pada waktu itulah muncul bintang pagi kemakmuran; suasana gelap itu kini disinari kelahiran Nabi Suci yang dinanti-nantikan. Mulalah langkah awal menuju pembangunan peradaban, kemajuan, dan kemakmuran bagi bangsa terbelakang ini. Segera cahaya ini menyinari seluruh dunia; asas-asas pengetahuan, kearifan, dan peradaban pun diletakkan.
Setiap lembaran kehidupan orang-orang besar layak dikaji dan diteliti dengan cermat. Kadang-kadang keperibadian seseorang demikian besar dan agung sehingga seluruh tahap kehidupannya, bahkan masa bayi dan kanak-kanaknya, menjadi misteri. Kehidupan orang-orang cerdas, pemimpin masyarakat dan pelopor kafilah peradaban, biasanya menarik dan mengandungi peristiwa-peristiwa aneh dan menakjubkan. Sejak lahir hingga mati, kehidupan mereka mengandungi misteri. Masa kanak-kanak dan remaja orang besar sungguh mengagumkan dan ajaib.

Sejarah Valentine's Day

Wahai anak-anakku, luangkan masa sekejap untuk membaca sejarah ini, dan jauhkan dirimu dari menyertainya. Sesungguhnya menjauhkan diri dari kekufuran adalah wajib
Berkasihsayanglah kita setiap hari, malah setiap saat....



SEJARAH VALENTINE'S DAY


The World Book Encyclopedia (1998) melukiskan banyaknya versi mengenai Valentine's Day salah satunya festival Romawi yang disebut Lupercalia.


Perayaan Lupercalia adalah rangkaian upacara pensucian di masa Romawi Kuno (13-18 Februari). Dua hari pertama, dipersembahkan untuk dewi cinta (queen of feverish love) Juno Februata. Pada hari ini, para pemuda mengundi nama-nama gadis di dalam kotak. Lalu setiap pemuda mengambil nama secara rambang dan gadis yang namanya keluar harus menjadi pasangannya selama setahun untuk senang-senang dan objek hiburan. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan srigala. Selama upacara ini, kaum muda melecut (whiplash) orang dengan kulit binatang dan wanita berebut untuk dilecut karena anggapan lecutan itu akan membuat mereka menjadi lebih subur.

valentine
Ketika agama Kristen Katolik masuk Roma, mereka mengadopsi upacara ini dan mewarnainya dengan nuansa Kristiani, antara lain mengganti nama-nama gadis dengan nama-nama Paus atau Pastor. Di antara pendukungnya adalah Kaisar Konstantine dan Paus Gregory I (lihat: The Encyclopedia Britannica, sub judul: Christianity)


Lalu bagaimana dengan ucapan "Be My Valentine?" Ken Sweiger dalam artikel "Should Biblical Christians Observe It?" (www.korrnet.org) mengatakan kata "Valentine" berasal dari Latin yang berarti : "Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat dan Yang Maha Kuasa". Kata ini ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Maka disadari atau tidak, -tulis Ken Sweiger- jika kita meminta orang menjadi "to be my Valentine", hal itu berarti melakukan perbuatan yang dimurkai Tuhan (karena memintanya menjadi "Sang Maha Kuasa") dan menghidupkan budaya pemujaan kepada berhala. Dalam Islam hal ini disebut Syirik, artinya menyekutukan Allah Subhannahu wa Ta'ala.

Adapun Cupid (berarti: the desire), si bayi bersayap dengan panah adalah putra Nimrod "the hunter" dewa Matahari. Disebut tuhan Cinta, karena ia rupawan sehingga diburu wanita bahkan ia pun berzina dengan ibunya sendiri!


Itulah sejarah Valentine's Day yang sebenarnya, yang seluruhnya tidak lain bersumber dari paganisme orang musyrik, penyembahan berhala dan penghormatan pada pastor. Bahkan tak ada kaitannya dengan "kasih sayang", lalu kenapa kita masih juga menyambut Hari Valentine? Adakah ia merupakan hari yang istimewa? Adat? Atau hanya ikut-ikutan semata tanpa tahu asal usulnya?. Bila demikian, sangat disayangkan banyak teman-teman kita -remaja putra-putri Islam- yang terkena penyakit ikut-ikutan mengekor budaya Barat dan acara ritual agama lain. Padahal Allah Subhannahu wa Ta'ala berfirman, yang artinya:

"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mengetahui tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan diminta pertangggungjawabnya"

(Al Isra' : 36)

Wallahua'lam


credit to mymesra.com.my

Kek Baldu Merah a.k.a RedVelvet Cake

Alahai sesekali rasa cam blog masak masak pulak . Lantaklah.......

Since lately everybody are talking about this redcakes, may be because Chinese New year just around the corner or its a new recipe in Malaysia, I'm not sure enough. Bit one thing for sure, I want to try this cake .

Here we go..........

Red Velvet Cake

Bahan A
2 1/2 cawan tepung naiksendiri ( i use tepung gandumcap sauh aje mixed with 1 teaspoon baking powder ..ok apa ... )
2 tablespoon cocoa powder (I love van Houten ..terasa coklatnya )
1 teaspoon soda bicarb

( sila ayak ye semua bahan di atas )

Bahan B
2large eggs ( since mine is grade C, I use 3 eggs ...pray to God, the cakes will turn gebuss )
1 1/2 cup vegetable oil
1 cup buttermilk ( mine is 1 cup of fresh milk + 1 table spoon of vinegar )
1 tablespoon vinegar
3tablespoon red coloring ( i guna 5 star )

( mixed all the above liquid ingredient till well incorporated - betul betul sebati . Takyah pakai mixer,. guna senduk aje ..)

2 cups castor sugar


Caranya :


Panaskan oven 160 c
Sediakan 2 loyang 8inci diameter , lapik dengan grease / baking paper ..senang sket nak keluarkan kek nanti as mine murah punyer loyang.

Sebatikan bahan A dengan gula hingga semua rata ( faham tak ayat ni, cam pelik bunyinya )
Masukkan Bahan A yg bercampur gula tadi kedalam adunan B .
Kacau rata -rata .

Bahagikan adunan kepada 2loyang dan bakar selama lebih kurang 35min ( ikut kecanggihan dapur memasing )

Biarkan sejuk............boleh topping
I suka cheese frosting topping


Cheese Frosting

8ouz cheese cream ( sebungkuslah tu )
1/2 caw butter
2 cawan icing sugar
vanilla essence
lemon zest kalau ada ( takdepunsedap juga )

Cream the cheese cream and butter till creamy
add in little by little the icing sugar, till well mixed and creamy
flavoured witk vaillaessence and lemon zest

Topping lah,apa lagi................yummy .Sedap lah kekmerah ni




sememehnya budak akmal ni

Bread and butter Pudding


Jenuh dah rasanya cuba buat Bread and Butter Pudding , macam macam resepi dah cuba , ada aje yang tak kena...selalunya keraslah, tak macam kat hotel....

Hari ni macam teringin sangat nak makan , bukan mengidam ye ....

Buka peti ais, ku jumpa sekotak whip cream, 3 biji pisang , ada kismis ....cam bagus kalau diadun ni...maka proses pun bermula






Bahan yang kuguna tadi

10 keping roti gardenia
mentega untuk disapu pada roti , lepas tu potong roti tu kecik kecik.
kismis
pisang dipotong kecil kecil

Adunan susu
1/2 tin susu cair
1/2 kotak whip cream
4 sudu gula pasir
3 biji telur
esen vanilla

blenderkan semua sekali sampai gula hancur dan sebati

dalam Loyang susun roti selapis, lepas tu tabur kismis dan pisang, lapiskan lagi dengan roti dan ulang proses sehingga semuanya habis

curahkan adunan susu tadi, dan biarkan 10min biar roti kembang
Tabur gula pasir supaya jadi ala caramel bila kena bakar nanti

Bakar guna teknik bain marie atau water bath dalam sejam dengan suhu 180C.



Sos kastard

2 sudubesar tepung kastard
1/2 tin susu cair
1/2 tin air
4sudu gula

masak semua sampai likat

sejukkan.


Tapikan, bila post kat FB, adalah kawan ku kasi tips, katanya lebih sedap kalau roti tu dibakar dahulu ... selain roti ..kalau nak lebih vogue der vass bole ganti dgn crooissant....pun di bakar dahulu juge.... proses lain smua sam...a ... letak whipped cream tu idok la pulak aku cube ... guna fresh cream lor ... tapi sama kot hasilnyea...utk inti yg lebih meletop ..bole la tambah kurma2 lebihan bulan posa yg lepas ... kalau ada yg suke aroma cinnamon ( kayu manis) bole ler tambah skit kannnn....sori chef nori ... saje nak kongsi2......itulah kata Chef Kay a.k.a Dr Kemz a.k.a pemilik kilauan idaman...........