Dendeng daging

Resepi
Daging sekilo potong besar rebus sampai empok .
Kemudian dipotong nipis nipis dan ditumbuk menjadi kepingan
Goreng daging tumbuk

Bawang besar 3 - 4 labu...cincang halus. Boleh juga kisar dengan sedikit air.
Belacan dalam seinci dihancurkan
Asam jawa secukupnya
Gula 2 sudu kecik. Sesedap rasa
Kicap kipas udang setgh cawan
Cili boh 4 sudu besar. Lebih pun takpe

Cara
Tumis bawang besar  belacan cili giling hingga masak. Minyak kena lebih sikit.biar cili dan bawang garing.  Masukkan kicap . Gula dan asam jawa. Masukkan daging dan gaul rata. Masak sekejap ikut nak kering macamana.
Siap.

1 comments:

Cikda said...

sedappnya... harus dicoba sebelum puasa nanti.. kalau menjadi boleh bikin juadah berbuka.. :)